SLEDITE NAM

5 načinov, kako se ustrezno zaščititi pred soncem

5 načinov, kako se ustrezno zaščititi pred soncem
Maja Čope

Sončna svetloba vsebujeje UV žarke, ki pospešujejo staranje kože, povzročajo gube, sivo mreno in kožnega raka. Resda je prijetno uživati na soncu, vendar moramo pri tem paziti na naše zdravje. Ker so poletni meseci že tu, smo za vas pripravili kratko vodilo, kako se zaščititi pred negativnimi učniki sončnih žarkov.

  1. Nosite oblačila iz tkanin, ki so tesno spletene. To se sliši precej komplicirano, kajne? V bistvu je zelo preprosto. Ko izbirate oblačila za preživljanje časa na soncu, postavite roko pod eno plast oblačila. Če se roka vidi skozi, vas oblačilo ne bo ustrezno zaščitilo pred soncem. Test opravljajte ob naravni svetlobi (pri oknu ali zunaj). Če te možnosti nimate, najdite najbolj osvetljen prostor, ki vam je na voljo.
  2. Uporabljajte zaščitno kremo za sončenje. SPF (faktor zaščite pred soncem) naj bo vsaj 15, saj kožo ubrani pred 93% UV žarkov. V kolikor lahko, seveda uporabite višji faktor. Dermatologi namreč ugotaljajo, da ljudje sončno kremo večinoma nanašamo nepravilno, navadno premalo in preredko. Tako krema s SPF 50 dejansko deluje kot SPF 20 zaradi nepravilnega nanašanja. Zdravniki vam svetujejo uporabo faktorja 30 za vsakdanje aktivnosti in faktor 50 za dneve preživete na soncu (na plaži, bazenu, pohodu ipd.). Kremo je potrebno nanašati na približno 2 uri. Ko kupujete sončno kremo, preverite, da ščiti tako pred UVA kot UVB žarki.
  3. Nosite kvalitetna sončna očala. Sončna očala vas morajo zaščititi pred UVA, UVB in UVC žarki. Tako vas lahko zaščitijo pred sivo mreno in drugimi poškodbami oči. Verjetno že razmišljate o ceni, ki je gotovo visoka. Dobra očala niso nujno draga. Na sunshine.si lahko najdete očala prepoznavnih znamk, ki so izjemno kvalitetna in vas zaščitijo pred naštetimi vrstami UV žarkov, poleg tega pa so cenovno dostopna. Predobro, da bi bilo res? Preverite sami. 😉
  4. Nosite klobuke. Kape s šiltom ne spadajo v to kategorijo. Nosite klobuke, ki »mečejo senco« na vaše telo, predvsem obraz, vrat, ušesa in lasišče. Zagotovo lahko najdete klobuke, ki ustrezajo opisu, a so vseeno v skladu s trenutno modo.
  5. Omejite svojo izpostavljenost soncu. Sončni žarki so, kot ste že verjetno slišali, najmočnejši in tako najnevarnejši med 10:00 in 16:00. Če o moči žarkov niste prepričani, imamo za vas preprost test. Postavite se ven, na sonce. Če je vaša senca krajša od vas (vaše višine), so žarki premočni za poležavanje na soncu. Tako preprosto je. Ne pozabite, da porjavela koža ni zdrava. Zdravo sončenje ne obstaja. Prijetno zagorelo polt lahko dosežemo tudi z samoporjavitvenimi kremami, bronzerji in podobnim. Ni potrebno, da vaše zdravje trpi zaradi trenutnih trendov.

Poskrbite zase, za svojo kožo in oči ter bodite pri preživljanju časa na prostem odgovorni do sebe in svojega zdravja, da ne boste obžalovali noro zagorele polti poletja 2018 ali sončnih očal »iz štanta na plaži«.

Želimo vam prijetno, predvsem pa zdravo poletje 2018!

Vaši sončki! 🙂

BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 59,99€ | DOSTAVA 1-2 DNI | PREMIUM KVALITETA

Hitra dostava 1-2 dni 😎 BREZPLAČNA DOSTAVA nad 59,99€ 🚚
Hello. Add your message here.