Vse kar morate vedeti o sončnih očalih

Stopili smo v maj in z njim v sončno sezono, ki jo morate popestriti s novimi sončnimi očali. Pripravite se na sončenje v stilu z novim parom Sunshine očal, ki bodo popestrila vaše poletje, ne glede na to, ali se odpravljate na oddih na morju ali se sprehajate po mestu. 

Kaj so sončna očala?

Sončna očala so zatemnjena očala, ki jih nosite za zaščito oči pred soncem. Zanesljivo ščitijo vaše oči pred bleščanjem in škodljivim UV sevanjem. Z leti so sončna očala postala modni dodatek prav posebne vrste. Zdaj so na voljo v različnih oblikah, velikostih in barvah, kar pomeni, da jih je lahko res zabavno nositi in odražajo vaš osebni slog in osebnost.

Poleg mode so bila sončna očala prilagojena tudi za različne dejavnosti, kot sta šport in vožnja. Posebna sončna očala bodo pomagala preprečiti bleščanje peska, snega in vode, kar pomeni, da so kot nalašč za zimske športe in odhod na plažo. Nekatera se prilagajajo tudi posebej za vožnjo, tako da na vetrobranskem steklu ne boste videli bleščanja, zaradi česar je vožnja veliko varnejša.

Zakaj nositi sončna očala?

Sonce oddaja škodljive ultravijolične (UV) žarke, ki lahko močno poškodujejo vaše oči, če jih ne zaščitite. Vsi vemo, da nosimo zaščito pred soncem, da zaščitimo kožo pred opeklinami in staranjem, vendar včasih pozabimo, kaj lahko naredi našim očem. Nošenje sončnih očal bo pomagalo zaščititi vaše oči pred UVA in UVB, kar bo preprečilo poškodbe. Tudi ko je vreme oblačno, lahko sončni žarki še vedno prodrejo skozi oblake, zato je nošenje sončnih očal nujno.

Nošenje sončnih očal je še posebej pomembno, če imate sivo mreno (ali ste imeli operacijo sive mrene), imate makularno degeneracijo ali distrofijo mrežnice. To je zato, ker so vaše oči bolj dovzetne za poškodbe zaradi UV-žarkov. Nekatere kontaktne leče vam zagotavljajo UV zaščito, vendar ne pokrivajo celotnega očesa, zato je še vedno dobro nositi sončna očala.

Zgodovina in izvor sončnih očal

Prva “sončna očala” so pred več kot 2000 leti ustvarili eskimi, ki so izdelovali očala iz živalske kosti, usnja in lesa. Naredili so majhne očesne reže, da je lahko vstopila le najmanjša količina svetlobe. Vendar pa so prva sončna očala, za katera lahko rečemo, da večinoma spominjajo na to, kar danes štejemo za sončna očala, nastala na Kitajskem okoli 12. stoletja. Izdelane so bile iz ravnih plošč iz dimljenega kremena in niso nudile UV zaščite. Zasnovani so bili za zaščito oči pred kakršnimkoli bleščanjem in za skrivanje obraznih izrazov sodnikov na starodavnih kitajskih sodiščih.

Šele okoli leta 1752, ko je James Ayscough začel eksperimentirati z zatemnjenimi lečami v očalih, ne zaradi zaščite pred sončnimi žarki, ampak zato, ker je verjel, da lahko modra ali zelena očala popravijo motnje vida. Zatemnjena rumena in rjava očala so se pojavila šele v poznem 19. stoletju in so jih predpisovali ljudem, ki so zboleli za sifilisom, saj so bili ti ljudje občutljivi na svetlobo.

Sončna očala so postala priljubljena pri hollywoodskih filmskih zvezdah v začetku 20. stoletja, saj so jih kot modni dodatek nosili na pomembnih dogodkih. Vendar v tem času sončna očala še niso nudila zaščite pred UV-žarki, bila so zgolj modni dodatek. Leta 1936 so bila na voljo prva polarizirana sončna očala. Edwin H. Land je pri izdelavi sončnih očal začel uporabljati svoj patentirani polaroidni filter. To je bilo ravno v času druge svetovne vojne, saj so piloti pri letenju z letalom nosili polarizirana sončna očala v letalskem slogu, da bi jim pomagali videti veliko bolj jasno. Prav tako so postali priljubljeni pri slavnih osebnostih in skupnosti, ko so jih začeli prodajati javnosti.

Danes je treba sončna očala prodajati z UV zaščito in na etiketi navesti, kakšna je ta zaščita kot industrijski standard. Sončna očala so zdaj na voljo v vseh oblikah, velikostih, barvah in dizajnih z različno obarvanimi lečami. Še vedno so zelo priljubljen modni dodatek, slogi se spreminjajo vsako leto, nekateri pa postajajo bolj priljubljeni kot drugi.

Začetki sončnih očal

Spreminjanje trendov sončnih očal skozi leta

  • Dvajseta leta 20. stoletja: Sončna očala so prvič postala priljubljena proti koncu dvajsetih let prejšnjega stoletja. Hollywoodske zvezde so nosile debel okrogel okvir. Klasika.
  • 1930: Okrogla sončna očala so ostala v modi tudi v 30-ih, a tokrat je bil okvir tanjši.
  • Štirideseta leta 20. stoletja: v 40. letih prejšnjega stoletja so se pojavila dva trenda sončnih očal, pilotska letalska sončna očala so šele začela prihajati na sceno, a pravi izstopajoči trend so bili barvni, debeli, debeli okvirji.
  • 1950: V petdesetih letih prejšnjega stoletja so se pojavila popolnoma nova sončna očala, okvir mačjega očesa ali cat eye. Sončna očala cat eye so bila ikonični laskav in eleganten videz in so krasila številne znane osebnosti, kot je Audrey Hepburn.
Audrey Hepburn in njena ikonična očala iz filma Breakfast at Tiffany’s
  • 1960: 60-a so skočila stran od minimalizma in sprejela barve in svobodo, v kateri je bilo obdobje, sončna očala Elton John so imela velik trenutek, kar pomeni, da je bil trend sončnih očal iz 60-ih let na vrhuncu, barvnih in debelih okvirjev.
  • 1970: V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je trend sončnih očal videl nekaj drugega, bilo je prvo obdobje, ki se je poigravalo z barvnimi lečami. Povsod so bile mehke pastelno obarvane leče za sončna očala, ki so odlično posnemala vzdušje miru in ljubezni. Velik zagovornik barvnih leč za sončna očala je bil John Lennon, sončna očala John Lennons bodo ostala ikona še vsa leta.
  • Osemdeseta leta 20. stoletja: v 80. letih prejšnjega stoletja so se pojavile močne obleke, ramenske blazinice in drzne oblike, to se je pojavilo tudi v sončnih očalih tiste dobe. Sončna očala iz 80. let prejšnjega stoletja so ponovno obiskala temne leče in ostrejše oblikovane okvirje. Pomislite na Madonno in natančno boste vedeli, o kakšnih sončnih očalih govorimo.
  • 1990: Sončna očala z bolj občutljivim okvirjem in minimalistična sončna očala so imela velik trenutek v 90. letih. Po nekaj desetletjih velikih in drznih so prevzela več sončnih očal z žično obrobo.
Majhna očala v stilu 90ih let
  • 2000-a: Po občutljivih okvirjih iz 90-ih so se velika sončna očala vrnila na velik način, ljudje so nosili velika sončna očala. Sončna očala Oversized so bila opažena v večsmernih dizajnih od velikih belih sončnih očal do neonskih sončnih očal in tudi velikih sončnih očal z dizajnerskim logotipom. Dizajnerska sončna očala v velikem okvirju so bila neverjetno priljubljena med slavnimi osebnostmi, kot je Britney Spears, ki je spoznala svojo moč pri blokiranju paparacev.
  • 2010-a: Zatemnjena polarizirana sončna očala so bila priljubljena, vendar so bila tudi sončna očala iz 80-ih. V tem obdobju je bilo veliko različnih sončnih očal. Mini sončna očala, podobna tistim, ki so jih nosili v Matrixu, so bila vidna proti koncu ere, matrična sončna očala so bila velika med modnimi vplivneži in modnimi manekenkami, kot je Bella Hadid. Aviatorska sončna očala so se vrnila tudi v še večjem stilu.

Različne vrste sončnih leč

Polarizirana sončna očala

Te leče pomagajo zmanjšati količino bleščanja, ki ga dobite od površin, kot so voda, sneg in steklo. Popačijo pravo barvo predmetov, zaradi česar jih je težje razlikovati. Te so uporabne za šport in vožnjo, saj vam pomagajo bolje videti. Temnejše kot so leče, višje so ravni polarizacije.

Zrcalno prevlečena ali mirror sončna očala

Te imajo na zunanji strani leč odsevno optično prevleko, zaradi česar so videti kot majhna ogledala. Ko nekdo nosi očala, je malo verjetno, da boste videli njegove oči, saj boste videli le odsev. Omejujejo količino svetlobe, ki vstopa v vaše oči, kar je zelo koristno, ko kaj počnete v svetlih pogojih. 

Gradientna sončna očala

Ta očala so bila zasnovana posebej za voznike. Leče so obarvane od zgoraj navzdol, tako da je zgornji del leče temen, spodnji pa veliko svetlejši. Dobri so za vožnjo, ker ščitijo vaše oči pred sončno svetlobo zgoraj, nato pa vam omogočajo, da jasno vidite svojo armaturno ploščo skozi dno.

Sončna očala z gradientom

Sončna očala z dvojnim gradientom

Ta so zelo podobna gradientnim sončnim očalom; razlika pa je v tem, da sta zgornji in spodnji del sončnih očal zatemnjena, nato pa ima srednji del veliko svetlejši odtenek. Ta očala so odlična, če želite nositi očala za zaščito oči pred soncem in kakršnim koli bleščanjem od spodaj, kot je pesek ali voda, vendar niso pretemna, ko gledate naravnost.

Fotokromna sončna očala

Ta sončna očala bodo prilagodila svojo stopnjo teme glede na to, koliko UV svetlobe so izpostavljena, več kot je UV svetlobe, temnejša postajajo. Ta očala so običajno dobra za ljudi, ki potrebujejo očala na recept, saj so v notranjosti popolnoma bistra, nato pa se, ko gredo ven, prilagodijo svetlobi, kar pomeni, da jim očal ni treba nikoli zamenjati.

Stopnja UV zaščite in obarvanosti

Pri nakupu sončnih očal večina ljudi gleda na dizajn in ceno. Vendar pa obstaja še ena oznaka na sončnih očalih, ki velja za najpomembnejšo, ki jo je treba preveriti, vendar mnogi ljudje le redko to storijo. Ta oznaka razkriva, kakšen je zaščitni faktor sončnih očal. Obstaja pet različnih kategorij leč (0-4), pri čemer je kategorija leč 0 najmanj zaščitna, kategorija leč 4 pa je najbolj zaščitna. Najbolje je, da izberete par sončnih očal z zaščito leč kategorije 2 najmanj, da zaščitite oči pred škodljivimi UV žarki.

Kategorija leč 0

Te leče so izključno za modne namene. So očala, ne sončna očala, saj so bodisi prozorna ali imajo rahel odtenek, vendar imajo zelo minimalno ali nič zaščite pred škodljivimi UV žarki.

Kategorija leč 1

Te leče naj bodo tudi izključno za modne namene. To je zato, ker so tudi zagotavljali zelo omejeno zmanjšanje sončnega bleščanja in UV zaščito. Običajno imajo rumen ali zelo bled odtenek. V letu 2018 so bila še posebej priljubljena rumeno obarvana sončna očala, čeprav so videti odlično, niso idealna za sončne razmere.

Kategorija leč 2

Ta sončna očala zagotavljajo srednjo stopnjo zmanjšanja sončnega bleščanja in dobro UV zaščito. Ti imajo običajno oranžne, rožnate, modre ali rdeče leče in so primerni za delno sončne razmere, niso pa primerni za ekstremno sončno svetlobo.

Kategorija leč 3

Ta sončna očala zagotavljajo dobro raven UV zaščite in visoko stopnjo zmanjšanja sončnega bleščanja. To je najpogostejša kategorija sončnih očal, saj so primerna, ko je sonce močno. Verjetno imajo rjave ali sive leče. Ta očala so dobra za nošenje med vožnjo.

Kategorija leč 4

Ta sončna očala so sončna očala za posebne namene, ki zagotavljajo zelo visoko stopnjo zmanjšanja sončnega bleščanja in dobro UV zaščito. Ti bodo imeli zelo temno sivo ali rjavo lečo. Idealne so za športne aktivnosti, kot so smučanje in pohodništvo ali bivanje v puščavi, kjer je sonce močno in je močno bleščanje. Med vožnjo jih ne smete nositi, saj je lahko zaradi gostote barve to nevarno.

Čeprav je za vse kategorije običajno, da imajo leče določene barve, barva leč ni tista, ki vas bo zaščitila pred sončnimi UV-žarki. Torej, tudi če vidite par sončnih očal z res temnimi stekli, morate še vedno preveriti, kateri zaščitni faktor so. To je zato, ker mnogi zmanjšajo količino vidne svetlobe, ki prehaja skozi, vendar morda ne zagotavljajo najboljše zaščite pred UV-žarki. Številna sončna očala bodo imela sive in rjave leče, saj najmanj izkrivljajo zaznavanje barv.

Večina naših sončnih očal ima kategorijo leč 3.

Sončna očala vrhunske kvalitete

UV zaščita

Ultravijolični (UV) žarki so visokoenergetski, nevidni svetlobni žarki, v katerih sonce oddaja veliko. Obstajajo tri vrste UV žarkov, in sicer UVA (dolgovalovna dolžina), UVB (srednje valovna dolžina) in UVC (kratkovalovna dolžina). So zelo nevarni in lahko škodujejo vašemu telesu, zlasti pa vplivajo na vaše oči. Tudi ko je sonce za oblakom, je pomembno, da zaščitite svoje oči, saj bodo UV žarki prišli skozi oblake, čeprav ne vidite sonca.

Med 10. in 14. uro so sončni žarki najmočnejši, kar pomeni, da je to najpomembnejši čas dneva za nošenje sončnih očal; vendar je pomembno upoštevati, da lahko UV žarki poškodujejo vaše oči kadar koli v dnevu. Tudi če v sonce ne gledate neposredno, lahko bleščanje in odsevi oddajajo tudi škodljive UV žarke, zato je pomembno, da sončna očala nosite v snegu, vodi, pesku ali med vožnjo.

Garancija zadovoljstva

Več kot 50.000 zadovoljnih strank

Brezplačna dostava

Brezplačna dostava na 55€

Hitra dostava

Express dostava do tvojih vrat

30 dni za vračilo

Enostavno vračilo